Chernobyl (TV Mini-Series)

Μετά το τέλος του Game of Thrones, μαζί με όλα τα καντήλια για τις επιλογές των σεναριογράφων για το τρόπο που αποφάσισαν να κλείσουν μια τόσο επιτυχημένη σειρά, ήρθε ακόμα μία σπουδαία σειρά από το HBO. Ο λόγος φυσικά για το Chernobyl, μία μίνι τηλεπτική σειρά, αποτελούμενη από πέντε μόλις επεισόδια, που αν δεν έχεις ξεκινήσει ακόμα, καλό είναι να το κάνεις άμεσα. Αν βέβαια αντέχει το στομάχι σου με τη φρίκη που θας φας όταν όντως αντιληφθείς τη σοβαρότητα αυτού που συνέβη στις 26 Απριλίου 1986. Στο παρακάτω άρθρο δεν υπάρχουν ούτε spoilers ούτε ιδιαίτερες λεπτομέρειες που μπορεί να σου χαλάσουν

Ειλικρινά δε θέλω να πιστεύω πώς υπάρχει άτομο στο οποίο θα πρέπει να κάτσουμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς συνέβη το 1986 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, μέλος της τότε ΕΣΣΔ. Και ο λόγος για το ότι είμαι τόσο απόλυτος είναι επειδή, όντως, το συγκεκρμένο ατύχημα αποτελεί μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουμε βιώσει στον πλανήτη, με τρομακτικά αποτελέσματα, όχι μόνο τότε, αλλά και για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Η σειρά αποτελείται από -μόλις- πέντε επεισόδια, διάρκειας περίπου μίας ώρας το καθένα και περιγράφει με πολύ επιτυχημένο -κατά κοινή ομολογία της πλειοψηφίας θεατών αλλά και κριτικών- τα γεγονότα του ατυχήματος. Ένα από τα μεγάλα ατού της σειράς είναι το ότι ξεδιπλώνει την ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο θεατής να κατανοήσει διάφορες συμπεριφορές των εμπλεκόμενων προσώπων· της κεντρικής επιτροπής της ΕΣΣΔ, που είχε σκοπό να καλύψει το ατύχημα από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως τους Αμερικάνους, τους κατοίκους που κυριολεκτικά δεν ήξεραν τι να αντιμετωπίσουν καθώς η ενημέρωσή τους ήταν -σκόπιμα- μηδαμινή, του στρατού και άλλων εργατών της χώρας που με αυτοθυσία πλησίαζαν τη μολυσμένη περιοχή για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ακόμη και των θυμάτων της ραδιενέργειας.

Παρά τα μόλις πέντε επεισόδια, μπορώ να πω ότι υπάρχει μια ωραία ροή στην εξέλιξη της ιστορίας, η οποία μάλιστα είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα, πράγμα πολύ σημαντικό ώστε να μπορεί να έχει ο θεατής μια πρώτη εικόνα του πώς διαδραματίστηκαν τα πράγματα τους μήνες μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Σίγουρα όμως χρειάζεται και γερό στομάχι καθώς οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες της σειράς δε φαίνεται να ήθελαν να χαϊδέψουν αυτιά. Μέσα στα πέντε επεισόδια, σίγουρα θα υπάρξουν σκηνές που θα θες να περάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δε θα σου κάνουν τη χάρη καθώς με κάθε αφορμή θα βλέπεις τις καταστροφές και τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα -ακόμη- χειρότερα.

Σε πιο ψαγμένες αναλύσεις δε χρειάζεται πιστεύω να μπω, καθώς ούτε κριτικός τηλεοπτικών σειρών είμαι, ούτε το έχω σπουδάσει το πράγμα. Αλλά αν αναλογιστείς όλα αυτά που αναγκάζεσαι να σκεφτείς παρακολουθώντας αυτή τη σειρά, τότε απλά ΔΕ γίνεται να μην την προτείνεις. Είτε ξέρεις είτε όχι τι έγινε στο Τσερνόμπιλ το 1986, αφιέρωσε πέντε ώρες από τη ζωή σου και δες τη συγκεκριμένη μίνι τηλεοπτική σειρά. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, όσον αφορά τις σκληρές σκηνές που μπορεί να δεις και να σου χαλάσουν το στομάχι, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ώστε να μην την παρακολουθήσεις. Μιλάμε για ένα γεγονός, που σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα και (θα) συνεχίζει να την επηρεάζει σε αρκετούς τομείς μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Οπότε δες το, φάε τη φρίκη σου, μείνε με το στόμα ανοιχτό με το τι συνέβη λίγα χρόνια πριν κάπου πιο ανατολικά στην Ευρώπη και απλά βάλτο στη λίστα με τις πιο δυνατές σειρές που έτυχε να απολαύσεις από τον καναπέ σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.